Santoku a Nakiri: rychlá a zdravá kuchyně s exotickými noži Kyocera
Česká kuchyně už dávno není jen svíčková, moravský vrabec či vepřo-knedlo-zelo. Češi mění v posledních letech své stravovací návyky a do svého jídelníčku čím dál častěji zařazují exotičtější pokrmy využívající v hojné míře čerstvou zeleninu a ryby. Důvodem není jen zdravější životní styl, ale také to, že se jedná o potraviny, které nevyžadují náročnou kuchyňskou úpravu. Zvlášť pokud je po ruce praktický pomocník – keramický nůž z nové kolekce společnosti Kyocera, která přichází s noži exotických názvů Santoku a Nakiri.
SANTOKU
Keramický nůž Kyocera Santoku je svým stylem podobný šefkuchařskému noži, jen je o něco kratší, má tenčí ostří, rovnější břit a menší špičku. Název „Santoku“ znamená tři ctnosti, což je příznačné pro nůž, který se se ctí vypořádá se zeleninou, masem i rybou. Kratší a tenčí čepel nože Santoku vyniká zejména v jemných úkonech, jako je například krájení zeleniny na velmi tenké plátky nebo příprava rybích filetů. Díky keramickému povrchu se potraviny na ostří nože „nelepí“, což v kombinaci s lehkou vahou a perfektně vyváženým těžištěm umožňuje jednodušší a rychlejší přípravu pokrmů.
NAKIRI
Japonský nůž Kyocera Nakiri je určený hlavně k úpravě zeleniny. Hodí se především na krájení salátů a bylinek. Díky své mimořádně ostré čepeli během zpracování byliny „nerozdrtí“, nýbrž velmi jemně naseká. To je v případě bylin obzvláště důležité, protože jinak dochází ke ztrátě éterických olejů, jež obsahují. Keramický materiál je navíc pro bylinky vhodnější než kov, neboť jak potvrdí každý bylinkář, byť jen zamíchání bylinkového čaje kovovou lžičkou výrazně snižuje jeho blahodárné účinky.
Keramická čepel Nakiri nože dokáže bez námahy nakrájet na tenoučké plátky například i křehká rajčata, aniž by přitom došlo k jejich rozmačkání. Díky délce svého ostří (15 cm) Nakiri dobře poslouží i při krájení větších kusů zeleniny a čepel ve tvaru sekáčku zase ulehčí porcování tvrdší, hlavně kořenové, zeleniny.
Keramické nože Kyocera vynikají mnoha unikátními vlastnostmi. Jsou vyrobeny ze speciálních materiálů, jako je oxid hlinitý či oxid zirkoničitý, který je druhým nejtvrdším materiálem na světě, je chemicky inertní a neopotřebovává se. Jeho tvrdost odpovídá 8,2 mohsům na Mohsově stupnici tvrdosti (ocel má 5-6 a diamant 10). Díky tomu jsou čepele keramických nožů extrémně tvrdé, a proto si udržují svou ostrost velmi dlouho. Keramické čepele mají oproti běžně rozšířeným ocelovým čepelím řadu dalších výhod – nekorodují, nepohlcují chutě a pachy krájených potravin a ovoce ani zelenina po použití nezhnědne. Potraviny navíc nezískají kovovou pachuť a uchovají jídlu jeho čerstvou chuť, vůni i důležité vitamíny a enzymy.
Autorizovaným dovozcem a distributorem kuchyňských keramických potřeb Kyocera na českém trhu je firma Janus, která tyto produkty nabízí prostřednictvím široké sítě partnerů z řad prodejců kuchyňských doplňků (např. společnost Luis nebo Home&Cook) a také prostřednictvím vlastního internetového obchodu www.keramicke-noze.cz.
O společnosti Janus
Společnost Janus byla založena v roce 1992 ve spolupráci s Kyocera Electronic Europe. Je oficiálním autorizovaným dovozcem a distributorem tiskových řešení laserových tiskáren, digitálních kopírek, multifunkčních, velkoformátových zařízení a keramických kuchyňských a kancelářských potřeb značky Kyocera v České republice. Od roku 2007 také nabízí vlastní řešení správy tiskových úloh pod názvem MyQ. Společnost Janus je držitelem ISO 9001:2000 a ISO 14001:2004. Více informací získáte na www.janus.cz nebo na www.keramicke-noze.cz.
O společnosti Kyocera
Japonský koncern Kyocera, založený v roce 1959, nyní s ročním obratem v přepočtu přes 218 miliard korun, zaměstnává více než 63 000 lidí po celém světě. Zabývá se mimo jiné vývojem a výrobou elektronických zařízení, informačního vybavení, telekomunikačního vybavení, polovodičů a špičkových keramických komponent a produktů.
Santoku a Nakiri: rychlá a zdravá kuchyně s exotickými noži Kyocera
Česká kuchyně už dávno není jen svíčková, moravský vrabec či vepřo-knedlo-zelo. Češi mění v posledních letech své stravovací návyky a do svého jídelníčku čím dál častěji zařazují exotičtější pokrmy využívající v hojné míře čerstvou zeleninu a ryby. Důvodem není jen zdravější životní styl, ale také to, že se jedná o potraviny, které nevyžadují náročnou kuchyňskou úpravu. Zvlášť pokud je po ruce praktický pomocník – keramický nůž z nové kolekce společnosti Kyocera, která přichází s noži exotických názvů Santoku a Nakiri.
SANTOKU
Keramický nůž Kyocera Santoku je svým stylem podobný šefkuchařskému noži, jen je o něco kratší, má tenčí ostří, rovnější břit a menší špičku. Název „Santoku“ znamená tři ctnosti, což je příznačné pro nůž, který se se ctí vypořádá se zeleninou, masem i rybou. Kratší a tenčí čepel nože Santoku vyniká zejména v jemných úkonech, jako je například krájení zeleniny na velmi tenké plátky nebo příprava rybích filetů. Díky keramickému povrchu se potraviny na ostří nože „nelepí“, což v kombinaci s lehkou vahou a perfektně vyváženým těžištěm umožňuje jednodušší a rychlejší přípravu pokrmů.
NAKIRI
Japonský nůž Kyocera Nakiri je určený hlavně k úpravě zeleniny. Hodí se především na krájení salátů a bylinek. Díky své mimořádně ostré čepeli během zpracování byliny „nerozdrtí“, nýbrž velmi jemně naseká. To je v případě bylin obzvláště důležité, protože jinak dochází ke ztrátě éterických olejů, jež obsahují. Keramický materiál je navíc pro bylinky vhodnější než kov, neboť jak potvrdí každý bylinkář, byť jen zamíchání bylinkového čaje kovovou lžičkou výrazně snižuje jeho blahodárné účinky.
Keramická čepel Nakiri nože dokáže bez námahy nakrájet na tenoučké plátky například i křehká rajčata, aniž by přitom došlo k jejich rozmačkání. Díky délce svého ostří (15 cm) Nakiri dobře poslouží i při krájení větších kusů zeleniny a čepel ve tvaru sekáčku zase ulehčí porcování tvrdší, hlavně kořenové, zeleniny.
Keramické nože Kyocera vynikají mnoha unikátními vlastnostmi. Jsou vyrobeny ze speciálních materiálů, jako je oxid hlinitý či oxid zirkoničitý, který je druhým nejtvrdším materiálem na světě, je chemicky inertní a neopotřebovává se. Jeho tvrdost odpovídá 8,2 mohsům na Mohsově stupnici tvrdosti (ocel má 5-6 a diamant 10). Díky tomu jsou čepele keramických nožů extrémně tvrdé, a proto si udržují svou ostrost velmi dlouho. Keramické čepele mají oproti běžně rozšířeným ocelovým čepelím řadu dalších výhod – nekorodují, nepohlcují chutě a pachy krájených potravin a ovoce ani zelenina po použití nezhnědne. Potraviny navíc nezískají kovovou pachuť a uchovají jídlu jeho čerstvou chuť, vůni i důležité vitamíny a enzymy.
Autorizovaným dovozcem a distributorem kuchyňských keramických potřeb Kyocera na českém trhu je firma Janus, která tyto produkty nabízí prostřednictvím široké sítě partnerů z řad prodejců kuchyňských doplňků (např. společnost Luis nebo Home&Cook) a také prostřednictvím vlastního internetového obchodu www.keramicke-noze.cz.
O společnosti Janus
Společnost Janus byla založena v roce 1992 ve spolupráci s Kyocera Electronic Europe. Je oficiálním autorizovaným dovozcem a distributorem tiskových řešení laserových tiskáren, digitálních kopírek, multifunkčních, velkoformátových zařízení a keramických kuchyňských a kancelářských potřeb značky Kyocera v České republice. Od roku 2007 také nabízí vlastní řešení správy tiskových úloh pod názvem MyQ. Společnost Janus je držitelem ISO 9001:2000 a ISO 14001:2004. Více informací získáte na www.janus.cz nebo na www.keramicke-noze.cz.
O společnosti Kyocera
Japonský koncern Kyocera, založený v roce 1959, nyní s ročním obratem v přepočtu přes 218 miliard korun, zaměstnává více než 63 000 lidí po celém světě. Zabývá se mimo jiné vývojem a výrobou elektronických zařízení, informačního vybavení, telekomunikačního vybavení, polovodičů a špičkových keramických komponent a produktů.